Problemen van de hoge luchtweg ontstaan onder invloed van de anatomie, fysiologische processen, pathologie, tijdelijke of blijvende veranderingen bij de patiënt (zwangeren en ouderen), en van omgevingsfactoren. Voorbeelden van hoge luchtweg problemen zijn:
Virale of bacteriële infecties
Zwellingen in het hoofd-halsgebied, bijv. door een operatie, een allergische reactie, een trauma van het halsgebied, littekenweefsel als gevolg van langdurige beademing
Aandoeningen van de trachea, bijv. tracheomalacie
Slikproblemen, bijv. na een CVA of een spierziekte
Enz.
Bepaalde tekenen kunnen de hulpverlener attenderen op (potentiële) bedreigingen van de hoge luchtweg en/of symptomen van een reeds bedreigde hoge luchtweg, zoals:
Bewustzijnsdaling tot bewusteloosheid (Beoordeel daarom steeds als eerste het bewustzijn van de patiënt! Een snelle screening middels de AVPU is in dit stadium van de hulpverlening voldoende)
Cyanose
Inspiratoire stridor
Geen volume, terwijl de patiënt wil spreken/de mond beweegt
Tekenen van trauma van het aangezicht, de hals en/of de nek
Aanwezigheid van secreet in mond- en/of neusholte
Speekselvloed/kwijlen/niet kunnen slikken
Aanwezigheid van een corpus alienum
Verschroeide neusharen of verbrande lippen
(Inspiratoire) stridor.
Problemen van de hoge luchtweg kunnen het gevolg zijn van een aangeboren aandoening, ziekten, trauma, medische interventies, leeftijd, fysieke condities, enz,
Belangrijke observaties richten zich met name op het bewustzijn van de patiënt (AVPU) en op zichtbare (uitwendige en inwendige) en hoorbare (inspiratoire stridor) afwijkingen.